Köpeğinize Otur İşaretini (Komutunu) Öğretin

Köpeğinize otur işaretini-komutunu öğretmek çok kolay. Yavru köpek öğrencimiz Tika’yla birlikte sizler için kısa bir eğitim videosu hazırladık.Her yaştan ve cinsten patili öğrencilerimizde bize katıldı.

Tika 4 buçuk aylık malinois ve Hollanda çoban köpeği kırması. Covid 19 nedeniyle yavru köpek eğitimine geç başlamış olmakla birlikte, temel eğitim köpeklere her yaşta ve dönemde kolaylıkla verilebilir. Tika’ya otur işaretini Türkçe öğretmemize izin verdiği için  Peter Berra’ya ayrıca teşekkür ediyoruz

Eğitim videolarımızı kaçırmamak için Youtube kanalımıza abone olmayı unutmayın. 

 

Otur Eğitiminde Başarıyı Yakalamanın Sırrı

  • Eğitimde kliker (clicker) kullanmanız eğitimin hızını ve başarısını artırır. Klik sesi ile davranış anını yakalamak daha kolay olduğu gibi çok daha kısa ve net bir şekilde köpeğimize evet ben bu davranışı istiyorum dememizi sağlar. Kliker kullanmak istemezseniz “evet’ gibi kısa ve kesin bir sözü işaret olarak kullanabilirsiniz.
  • Otur eğitimini köpeğinizin karşılaşabileceği her ortamı ve durunu düşünerek farklı uyaranların olduğu ortamlarda çalışın. Her seferinde sanki otur eğitimi hiç almamış gibi ilk aşamadan başlayın.  Siz evde salonda ayakta dururken otur işaretini öğrenen köpek için, misafirler eve geldiği zaman ya da parka gittiği zaman otur işaretini öğrenmesi anlamına gelmez.
  • Köpeğiniz otur işaretini dinlemiyorsa ya hazır olmadığı bir durumda ona otur işaretini vermişsinizdir ya da siz görmemiş, duymamış olabilir. El işaretinizin belirgin ve sözlü otur işaretinin anlaşılabilir olduğundan emin olunuz.
  • Köpeğiniz için zor bir durumda otur işaretini verirken mutlaka el işaretini ve sözlü işareti birlikte kullanın, ona yakın mesafede olun ve tercihen tam önünde durun.
  • Otur eğitimini oyuna çevirin.  Evde , yürüyüş sırasında her gün en az 5-6 defa iki dakikalık seanslar halinde bunu yapın.
  • Sadece oturacağından emin olduğunuz zamanlarda ona otur işaretini verin. Emin değilseniz muhtemelen oturmayacaktır. Bu durumda sadece bekleyin, köpeğiniz kendiliğinden oturduğu anda ona en büyük ödülü verin.
  • Eğitimde köpeğiniz için farklı değerlere sahip üç çeşit ödül kullanın. Eğitime başladığınızda her davranış en az bir ödül olmalı ve en sevdiği ödülü almalı.
  • Köpeğinize ödülü verirken, ödülü direk ağzına doğru götürün. Ödülü almak için pozisyonunu bozmamalı. Ödülü yukarıda ya da uzakta tutarsanız almak için kalkar ya da ileri uzanırken oturma pozisyonundan çıkmış olur.
  • Davranışı öğrendikten sonra davranışın başarısına göre ödülleri kullanın. Yarım yamalak oturuş hiç ödül almayabilir ya da düşük seviyede ödül alırken, mükemmel oturuş ya da zor bir durumda tüm heyecanına ve çevredeki uyaranlara rağmen oturduysa en yüksek değerdeki ödülden almalı. Kimi zaman ise Jack Pot kazanarak bir avuç dolusu ödül almalı.
  • Eğitimde ilerlerken ödül sayısı değiştirilmeli. 1 davranış 2 ödül, 2 davranış 1 ödül , 3 davranış 2 ödül gibi. Köpeğiniz ne zaman kaç tane ve hangi değerde ödül alacağını bilmez. Tek bildiği en iyi davranışın en iyi ödülü getirdiğidir. Bu ödülün değerinin düşmemesi içindir.
  • Köpeğiniz sizden bir şey istediğinde gelip havlıyorsa, üstünüze atlıyorsa bu davranışının sona ermesini bekleyin. Onu görmezden gelin, her ne yapıyorsanız bırakın ve tıpkı bir duvar gibi hareketsiz durun. İstediğinin yapılmadığını anlayınca oturacaktır. Poposu yere değdiği anda hemen klikerla veya sözle “evet” diyerek işaretleyin ve onu ödüllendirin.
  • Köpeğiniz her ne zaman kendiliğinden gelip oturuyorsa onu ödüllendirin.
  • Köpeğinizin sevdiği bir şey yapacaksanız, mutlaka onu ödüllendirin.

Otur Eğitiminde Bunları Yapmayın

  • Köpeğinizi sırtının arkasına bastırarak ya da onun üstüne doğru eğilerek zorla oturtmayın. Amacımız köpeğinizin oturma eylemini kendi seçimiyle gerçekleştirmesi.
  • Ödül mamasını elinizde tutmayın. Ödül mamasını her zaman ödül çantasında taşıyın, evdeki eğitimlerde ödül mamasını bir kabın içinde onun ulaşamayacağı bir yere koyun. Köpeğiniz ödül mamasını elinizde gördüğü için oturuyorsa, elinizde ödül olmadığında oturmayacaktır.
  • Elinize ödül mamasını alıp onun burnunun üstüne doğru götürerek yönlendirmede bulunmayın. Bu yine köpeğinizin elinizde mama yokken sizi dinlememesine neden olur.
  • Köpeğiniz oturmadığında ona tekrar tekrar otur işaretini vermeyin. Köpeğinize tekrar tekrar otur demeniz onun bu işarete karşı duyarsızlaşmasına neden olur. Sizin 5. tekrarınızdan sonra oturduğunda ilk seferde oturmasıyla aynı ödülü alacaksa hemen oturmanın bir anlamı yoktur.
  • Eğitim sırasında otur bakayım benim güzel kızım, oğlum gibi uzatmalara ve davranışı işaretlerken aferin benim güzel kızıma vb uzun sözlere gerek yoktur. Bu uzun sözler otur sözünün ve evet onaylamasının etkinliğini azaltır.

Otur eğitimine dair sorularınızı yorumlar bölümüne yazın. En kısa zamanda size cevap vermeye çalışacağız.

Köpeğinizle yaptığınız eğitimlere dair videoları sosyal medyada bizimle paylaşın. 

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.