Kedidir ne yapsa yeridir demeyi bırakıp, kedinizi dinlemenin zamanı geldi de geçiyor. Kediniz sıkıntıdan durmadan miyavlıyorsa, ansız saldırılarla aklınızı başından alıyor, yaratıcılığın sınırlarını zorlayarak kendisini bir beladan diğerine bulaştırıyorsa, en ufak bir seste korkudan koltuk altlarına saklanıyorsa, kedinizin size anlatmaya çalıştığı bir şey var.
Ev yaşamı kediler için güvenli bir yaşam sunmakla birlikte, çevresel uyaranlar açısından son derece yetersiz kalmakta.
Mama kabıyla besleme, ekmek elden su gölden tarzı yaşam kedinizin mutluluğuna değil tam aksine mutsuzluğuna neden oluyor.
Zihinsel ve fiziksel egzersiz ekslikliği nedeniyle ev kedilerinin büyük bölümü stresli ve sağlıksız bir yaşam sürmekte. Ev kedilerinin %40ı obezite sınırında.
Evde yaşayan kedilerimizin yaşam kalitesini yükseltmek, onların mutlu ve sağlıklı bir yaşam sürmelerini sağlamak bizim elimizde. Bunun için yapmamız gereken ilk şey onların doğasını anlamak.
- Kediler doğada fare, böcek kuş gibi ufak hayvanları avlayarak beslenirler. Gün içinde 20 -50 defa avlanırlar.
- Kediler genelde kendi hakimiyet alanı olarak seçtikleri bölgede avlanır. Bu bölge dişi kediler için 42 dönüm, erkek kediler için 153 dönümlük bir alandır.
- Bir kedinin avlanırken harcadığı enerjiyi düşünün. Kedi avını takip eder. Avının hareketlerine odaklanır, çevresini adapte olur, problem çözme yeteneğiyle onu nasıl yakalayacağını hesaplar. Kedinin avını yakalaması fiziksel ve zihinsel çaba gerektirir. Başarılı geçen her avın ardından yemek, temizlenme ve uyku rutini gelir.
- Avın başarısına ve büyüklüğüne göre kedilerin günlük öğün sayısı 10 ile 20 defa arasında değişir.
- Doğada yaşayan kedilerin yaşamı çeveredeki kokular, sesler, farklı yüzeyler ve çevredeki diğer canlılarla etkileşimle renklenir.
- Diğer kedilerle birlikte ve canlılarla birlikte sosyalleşme ihtiyaçlarını giderirler.
Evimizin kedisi Finn Peek-a-Boo sizler için huysuz kedinin manifestosunu yazmış, bakın size ne diyor.
Kediler Mama Avında: Kim Demiş Yemekle Oynanmaz Diye…
Yapmanız gereken ilk şey evdeki mama kaplarını kaldırmak ve onun yemeğini kazanmak için çalışmasına, avlanmasına izin vermek.
Kedinizi puzzle, kong ve interaktif besleme oyuncaklarıyla besleyin. Bu kedinizin avlanma ihtiyacını tatmin etmesine yardımcı olurken, onun fiziksel ve zihinsel egzersiz yapmasını sağlayacaktır. Problem çözme yeteneğini ve kendine olan güvenini yükseltecektir.
İştahsız kediler av heyecanıyla mamalarını sevmeye başlarken, dombili kediler egzersiz nedeniyle kilo vermeye başlar. Yemeklerinden tatmin oldukları için, sıkıntı atıştırmalıkları son bulur.
Günde sadece iki kez yemek yediği için miğde asidi yükselmesinden ya da hızlı yediği için kusan kedilerin bu sorununa son verir. Bu yöntemle beslemek günlük öğün sayısının artmasını sağlar ve aynı zamanda kedinizin yeme hızını yavaşlatır.
Puzzle, kong ve interaktif besleme oyuncaklarını evcil hayvan mağazalarından alabileceğiniz gibi evde kendiniz de bu tür oyuncakları yapabilirsiniz. Mamasını yumurta kartonlarının içine ya da kek kalıplarının altına saklayarak işe başlayabilirsiniz. Hiç biri için vaktiniz yoksa en azından sebzeleriyle oynamasına izin verin.
Farklı zorluklarda olan besleme oyuncaklarına en kolay seviyeyle başlayın ve zaman içinde zorluk derecesini yükseltin.
Türkiye’de evcil hayvan mağazalarında kediler için olan oyuncaklar çeşitlenmekle birlikte özellikle puzzle bulmak son derece zor olduğunun farkındayım. Petlebi evcil hayvan mağazası etkileşimli kedi besleme oyuncakları bulabileceğiniz ender mağazalardan bir tanesi.
Oyun Zamanı!
Avlanmak demek etkileşim demek. Kedinizin gece bir anda bacaklarınıza saldırmasından, elinizi kolunuzu ısırmasından, masanın üstündekileri tek tek yerlere fırlatmasından yorulduysanız, kedinizin avlanma ihtiyacını gönderecek oyunlara ya da oyuncaklara ihtiyacınız var demek.
Montreal’de pet butik ve servis merkezini ilk açtığımızda, pek çok kedi sahibi kedilerinin davranışlarından şikayet ediyor ve kedilerinin oyuncaklarla ilgilenmediğini söylüyordu. Kedi eğitimi danışmanlığım süresince pek çok kedi sahibinin kedilerini nasıl sevmeleri ve kedileriyle nasıl oynamaları gerektiğini bilmediklerini farkettim.
Kediler için oyun avlanmanın sahnelenmesi, avlanma yeteneklerini geliştirmeye yönelik pratiktir. Şimdi elinizdeki oyuncağın av olduğunu ve kedilerin avlanma hareketlerini düşünün. Oyuncağın kaçması, durması, yakalanması ve bazen tekrar kaçması gerekir. Oyun sırasında kedinizin zaman zaman oyuncağı yakalamasına, ısırıp, tepmelemesine izin vermek çok önemlidir.
Kedinizle oynayacak vaktiniz olmadığı zamanlar için onun etkileşimde bulunabileceği oyuncaklar onun tek başına keyifli vakit geçirmesini sağlar.
Sürekli aynı oyuncakların her zaman ulaşılabilir halde olması, oyuncağın özelliğini yitirmesine neden olur. Kedinizin oyuncakların sıkılmaması için, her gün ona 5-10 farklı oyuncak verin. Bu arada oyuncak derken, bu yutamayacağı büyüklükte lastik topta olabilir, kapının koluna asılmış bir kurdela parçası ya da kavanoz kapağı da olabilir.
Oyuncakları gün içinde teker teker verin. Evden ayrılmanız gerekiyorsa onları ulaşması çaba gerektirecek yerlere saklayın.
Çevresini Zenginleştirin
Kedinizin çevresini zenginleştirin. Kedi tırmalama tahtaları, kedi merdivenleri, içine saklanabileceği kutular, sepetler, pencere kenarında oturup dışarıyı seyretmesi için pencere rafı, kedi nanesi bitkisi, kedi müzikleri, kedinizin çevresini zenginleştirmenize yardım eder.
Kedinizin balkonda ya da bahçede güven içinde oynayabilmesi için fileden ona catio hazırlamanız onu mutlu edecektir.
Finn’in favorisi ona kutulardan yaptığım labirent tünel ve sandalyenin üstüne attığım battaniyelerden oluşan kedi kalesi.
Sosyalleştirin
Kediler yaygın kanının aksine sosyal hayvanlardır. Kedi sahiplenecekseniz, bir yerine iki kedi sahiplenin.Kediler kedilerle sosyalleşmeyi sevdikleri kadar, diğer hayvanlarla ve insanlarla da sosyalleşebilirler.
Onu yavruluk döneminden itibaren farklı seslere, kokulara, yüzeylere, canlılara alıştırın. Kedinizin çevresiyle edindiği her olumlu deneyim, onun daha güvenli ve sakin bir kedi olmasını sağlar.
Kedi Eğitimi
Kedinizi eğitmek, hem kedinizle birlikte daha uyumlu bir yaşam kurmanızı sağlar, hem de aranızdaki bağı güçlendirir.
Eğitim kedinizin fiziksel ve zihinsel egzersiz yapmasını sağlar. Eğitim sırasında ve gün içinde kediniz olumlu davranışlarda bulunduğunda onu yemekle ödüllendirin.
Yavru kediniz varsa mutlaka güç kullamayan, pozitif tekniklerle eğitim veren bir eğitmenle birlikte ona sosyalleşme eğitimi verin.
Türkiye’de nihayet yavru köpek okulları açılmaya başladı. Umarım bir gün yavru kedi okullarıda hizmet vermeye başlar.
Kedi Yürüyüşleri
Her kedi dışarıda yürüyüş yapmak için eğitilebilir ancak bu eğitim yetişkin kediler için çok daha uzun zaman gerektirebilir. Geçmiş travmaları nedeniyle aşırı stresli ve korkuları olan bir kediyi yürüyüşe çıkarmak çok akıllıca bir seçim olmayabilir.
Türkiye’de toplumsal sorumluluk altındaki milyonlarca kedi ve köpek sokaklarda yaşıyor. Dolayısıyla kedinize dışarıda yürüme eğitimi verirken kontrolunuz dışında olan çok fazla çevresel etken var.
Trafiğin, insanların ve diğer kedi ve köpeklerin olmadığı, bir alanınız varsa kedinize eğitim vererek onunla yürüyüşe çıkabilirsiniz. Bunun için öncelikle kedinize tasmayı sevdirin, ardından evde tasmayla yürüme eğitimi verin. Tüm eğitimler tamamlandıktan sonra kedinizin dışarıda yürüme eğitimine başlayabilirsiniz. Kedinizi eğitim vermeden asla dışarıda tasmayla yürümeye çıkarmayın.
Finn her türlü hayvana alışık olduğundan ve burada sahipsiz hayvan olmadığından biz sorun yaşamıyoruz.
Kedinizin doğal avlanma, etkileşim ve sosyalleşme ihtiyacını karşılamaya başladığınızda, onun hayatını fiziksel ve zihinsel aktivitelerle zenginleştirdiğinizde, kedinizdeki inanılmaz değişimi göreceksiniz.
- Kediniz çok daha uyumlu, sakin ve mutlu olacak.
- Şişmanlık, iştahsızlık, yeme sonrası kusma sorunlarını çözmenize yardımcı olacak.
- Fiziksel ve zihinsel aktiviteler sağlığını ve psikolojisini olumlu yönde etkileyecek
1 Yorum
Yorum yazabilmek için oturum açmanız gerekir.