Kanada’da hala kar fırtınaları devam ettiği için, baharın geldiğini farketmedim bile. Jim ve çArşı’nın bahçede yavru sincaplara havlamak için tuttukları nöbetlerden anlamam gerekirdi, ancak kış miskinliğinden olsa gerek görmezlikten geldim.
Bugün Jim Düdüü’yü bir köşede gizlenmiş, yazarken yakaldım. Mutluluktan topunu dört köşe yapacak bahar sırlarının listesini yapıyormuş. Bana göstermedi ama içinde ne olduğunu tahmin edebiliyorum. Jim Düdüüü patilerinizi yoldan çıkarmadan önce, bahar bakımı ve güvenliği konusunda önlem almanızda fayda var.
Kış Kıyafetlerine Veda Ederken
Soğuğa karşı hassas ırklar ve ufak ırk köpeklerin büyük bölümü kış mevsiminde dışarı kışlık ceketleriyle çıktıkları için, vücutları bu ısıya alışmış durumdadır. Havalar ısınırken, onları bir anda kıyafetsiz bırakmak, adapte olmalarını güçleştirir. Köpeğinizin kışık ceketini baharda dolaba kaldırırken, ona bol yağmurlu ve çamurlu bahar ayına uygun bir kıyafet ayarlamayı unutmayınız.
Buz Tutan Göl ve Irmaklar
Bu madde daha çok bizim aile gibi buz ülkelerinde yaşayanlar için geçerli. Buz tutan gölde, pati tarzı buz dansından hoşlanan köpekleri, bahar mevsiminde gölden ve ırmaktan uzak tutmakta fayda var. İncelen buz tabakasının kırılması, köpeğinizin buz tabakaları arasında sıkışarak, yaşamını tehlikeye atabilir.
Bahar Tüy Bakımı
Isınan havalara adapte olmak için köpekler eski tüylerini, mevsime uygun yeni tüyleriyle değiştirmeye başlarlar. Bahar mevsiminde köpeğinizin beslenmesini cilt ve tüylere faydalı organik besinlerle desteklemek ve düzenli olarak taramak, tüy dökülmesini azaltır.
Tüy dökülmesine karşı faydalı yiyecekler ve diğer yöntemler konusunda bilgi : Köpeğim Tüy Döküyor!
Eriyen Karlara Dikkat!
Kış mevsimi boyunca karları eritmek için kullanılan tuz ve diğer kimyasal maddeler, bu mevsimde kar sularına karışır. Tuz ve özellikle buz çözmekte kullanılan kimyasal maddeler köpekler için ölümcül derecede tehlikelidir.
Köpeğinizin eriyen kar sularını içmesine izin vermeyiniz. Köpeğinizde zehirlenme belirtisi gösteriyorsa, hemen veterinerinize götürünüz.
Patilerin Bakımı ve Temizliği
Bahar mevsiminde, özellikle yerler ve ıslak çamurluysa, eve gelir gelmez köpeğinizin patilerini temizlemeniz büyük önem taşır. Patiler ılık suyla nemlendirilmiş bezle silinmeli ve kurulanmalıdır. Patiler temizlenirken, şampuan ya da benzeri temizlik ürünleri kullanılmaz.
Bahar mevsiminde patileri temizlemek neden önemlidir:
- Kar sularında biriken tuz ve buz çözücü kimysalların köpeğinizin patilerine zarar vermesini önler.
- Su birikintileri parazitler, bakteriler ve mikroplar için ideal ortamı oluşturur. Köpeğinizin patilerini temizlemek, onun eve gelince patisine yapışan çamurları yalayarak temizlemesini engeller. Basit pati temizliğiyle, sizi ve köpeğinizi pek çok sağlık probleminden korur.
- Köpeklerin patilerinde mantar oluşumu, bahar mevsiminde sıkça rastlanan bir sorundur. Köpeğinizin patilerinin temiz ve kuru olması mantarı önler.
Parazitlere Karşı Köpeğinizi Koruyun
Baharla birlikte havanın ısınması ve nemli ortam parazitlerin, bakterilerin çok daha kolay oluşmasına ve üremesine yardım eder.Bu dönemde iç ve dış parazitlerden korunma özellikle büyük önem taşır.

İç Parazitlere Karşı Korunma
Köpeklerin en sevdiği şeydir çamurda, su birikintilerinde oynamak. Kirlenmenin güzel olduğu konusunda onlarla hem fikirim. Jim Düdüü’nün favorisi çamur banyosudur, ayrıca top oynamaktan yorulduğunda, su birikintilerinde yatmayı sever. Buraya kadar her şey normal. Eve geldiğinde temizlenip, çamurlarından ayıklandığı sürece hiç bir problem yok.
Bahar yağmurları ve çamur eğlencesi ile ilgili tehlike, köpeğiniz bu birikmiş suları içtiğinde ve üzerindeki çamurları yalayarak temizlediğinde başlıyor . Çamurlu suyun içindeki parazitler, köpeğinizin vücuduna yerleşeşek, sizin ve onun sağlığını tehdit eder.
Su birikintileri aracılığıyla köpeklere bulaşan pek çok türde parazit var. Bu parazit türlerine örnek olarak giardia ve leptospirosis verilebilir.
Giardia : Köpeğinizde ishale ve kilo kaybına neden olur, iç parazit haplarıyla tedavi edilir.
Leptospirosis: İdrar karışmış su birikintilerinden ve yabani hayvanlardan bulaşır. Böbreğe yerleşen parazit nedeniyle köpeğin idrar rengi parlak turuncu bir hal alır. Leptospiroisis bulaşan köpeğin karantinaya alınması ve antibiotikle tedavi edilmesi gerekir.
Bahar mevsiminde iç parazit tehlikesini önlemek için :
- Köpeğinizin yürüyüş çantasında her zaman bir şişe temiz su bulundurun ve su birikintilerinden içmesine izin vermeyin.
- Doğal veya kimyasal yöntemlerle, iç parazitlere karşı koruyucu önlemler alın.
- Köpeğinizin dışkısını sürekli olarak kontrol edin. Köpeğinizin dışkısı normal olmayan bir renk, doku veya kokudaysa bu iç parazitlerin ya da başka bir hastalığın belirtisi olabilir. Böyle bir durumda hemen veterinere gidin.
- Köpeğinizin yaşadığı ortama ve aktivitelerini göz önüne alarak düzenli dışkı testi yaptırmayı ihmal etmeyin. İç parazit ilaçları en yaygın olarak görülen parazitlere karşı korumakla birlikte, tüm parazit türlerine karşı koruyucu değildir. Köpeğinize kimysal içerikli parazit ilacı vermeniz, onun parazit problemi yaşamayacağı anlamına gelmez.
Dış Parazitlere Karşı Korunma
Bahar ve yaz ayları pire , kene gibi dış parazitlerin en yaygın olarak görüldüğü zamandır. Köpeğinizin dış parazitlere karşı korunması, onun ve sizin sağlığınız için çok önemlidir.
Köpeğinizi dış parazitlerden doğal yöntemlerle ya da satılan hazır pire kene önleyicilerle koruyabilirsiniz. Hangi yöntemi kullanacağınıza karar vermeden önce bu yazılara göz atmanızda fayda var.
Hayvan ve İnsan Sağlığını Tehdit Eden Kimyasal Pire ve Kene Önleyici Ürünler
Doğal Yöntemlerle Pire ve Kenelerle Savaş
Egzersiz
Baharla birlikte köpeklerin enerji seviyesi yükselir. Kışın soğuk havalarda az egzersiz yapmaya alışan köpeğiniz, aniden üç saat koşu egzersizine başlamaktan kesinlikle memnun olur. Ancak günün sonunda ağrıyan kaslarla ağlayan bir köpekle karşılaşmamak için, egsersiz miktarını yavaş yavaş artırmak daha akıllıca olabilir.
Alerjiler
İnsanlar gibi köpeklerinde pek çok şeye karşı alerjisi vardır. Özellikle polen alerjisi olan köpekler için bahar ayları oldukça zordur. Köpeğinizin gözleri kızarıyorsa, sulanıyorsa, sürekli kaşınıyırsa, cildinde kızarıklıklar, bölgesel tüy dökülmeleri varsa köpeğinizin alerjisi olabilir. Veterineriniz alerji testiyle, sorunun kaynağının belirleyerek, sorunun çözümüne yardımcı olur.
Köpekler İçin Zehirli Bitkiler
Rengarenk çiçekler olmadan, bahar olmaz. Her kokunun peşinden koşan patilerimizin, koklama hevesi kimi zaman bir adım öteye geçebiliyor. Jim Düdüü’nün favori bahar aktivitelerinden olan koku avı, sık sık kokunun ısırılması, çiğnenmesi hatta yenmesi anlamına geliyor. Nasıl olduğunu bana sormayın, kendisi anlatacakmış.
Bahar mevsiminde, evdeki çiçekli bitkilerden, köpekler için zehirli olanları, erişemeyeceği noktalara koymakta ve park gezilerinde zehirli bitkileri yememesi için gözünüzü üstünde tutmanızda fayda var.
Köpekler için zehirli bitkilerden bazıları: Nergis, sümbül, ateş dikeni, yüksükotu, zambak, zakkum, hanımeli, müge çiçeği vb.
Bahçe ve Parklarda Kimyasal Gübreye Dikkat!
Bahçe ve parkların bakımında kullanılan kimyasal gübreler köpeğiniz için zararlıdır. Bahçe bakımında doğal yöntemleri seçmek, köpeğinizin sağlığını korumanıza yardım eder. Ayrıca köpeğinizi parkta gezdirirken, kimyasal gübrenin kullanıldığı alanlardan uzak tutunuz.
Bahar Temizliği
Baharla birlikte, her evde bahar temizliği telaşı başlar. Kimysal maddelerle dolu temizlik ürünleri, köpekler için son derece zararlıdır. Bahar temizliği sırasında, biolojik içerikli temizliyiciler kullanmak ve temizlenen yerler tam olarak kuruyuncaya kadar köpeğinizi bu bölgelerden uzak tutmak önemlidir.
Yorum yazabilmek için oturum açmanız gerekir.