Köpeğiniz Hırlıyorsa Yapmanız Gerekenler

Köpeğiniz Hırlıyorsa Yapmanız Gerekenler Hırlamak köpeğinizin sağlıklı iletişim kurma yeteneğini göstermektedir.Yapılması gereken hırlamayı yasaklamak değil, hırlamaya neden olan olayda köpeğin tehdit algısını değiştirmektir. http://sevgilikopegim.com/2014/11/17/kopeginiz-hirliyorsa-yapmaniz-gerekenler/

Köpekler neden hırlar konulu yazınının ardından sıra köpek hırlamasının bir davranış problemi olup olmadığı ve uyarı nitelikli köpek hırlamalarında nasıl davranılması gerektiği konusundan bahsetmeye geldi.

Köpeğin saldırı öncesi uyarı anlamındaki hırlaması, havlaması bir davranış problemi değildir, tam aksine hırlama olumlu bir davranıştır. Evet, yanlış duymadınız, hırlamak köpeğinizin sağlıklı iletişim kurma yeteneğini göstermektedir. Köpeğiniz size bir şey anlatmaya çalışıyordur.

Sağlıklı iletişim kuran bir köpek, son hırlama aşamasına gelmeden önce içinde bulunduğu durumdan hoşnut olmadığına dair en yumuşak – nazik hareketlerden başayarak, adım adım bu mesajı güçlendirmiştir. Köpeğiniz önce vücüt dilini kullanarak hoşlanmadığı bir durum olduğunu anlatmaya çalışmıştır. Ardından havlayarak, inleyerek, vokal yetenekleriyle bunu tekrar belirtmiş ancak mesajları görmezden gelinmiştir. O şimdi diş göstererek, hırlayarak son bir çabayla, son kez uyarıyordur. “Saldırmak, kavga etmek istemiyorum, ama gerekirse seninle kavga ederim, seni ısırırım” demektedir.

Köpeğinizin havlaması, hırlaması, diş göstermesi, ısırmayla ya da kavgayla sonuçlanabilecek pek çok olayın önlenmesinde önemlidir.

Burada davranış problemi olarak değerlendirilebilecek tek konu köpeğinizin hırlamasına neden olan olayda, köpeğinizin tehdit algısı, fobileri gibi sorunlardır.

 Köpeğiniz Uyarı Anlamında Hırlıyorsa Yapmanız Gerekenler

Ne Yapıyorsanız, Durun , Durdurun!

Şu ana kadar köpeğinizin size verdiği uyarıları anlamadınız ve şu an köpeğiniz, saldırmaya hazır olduğunu söyleyerek size hırlıyor. Artık durumu görmezden gelemezsiniz. Hemen her ne yapıyorsanız durun , durdurun ve tehditkar olmayan, rahat bir pozisyonda kollarınızı birbirinin üstüne bağlayarak, köpeğe hafif yan dönmüş şekilde, sabit olarak kalın. Göz kontağı kurmayın, vücudunuzu dikleştirmeye çalışmayın.

Köpeğiniz hırlamayı kesip, tamamiyle sakinleştikten sonra uzaklaşın ve ona ödül verin. Burada ödül hırlamayı güçlendirmek için değil, sakinleşmeyi ödüllendirmek için olduğundan, ödülün verileceği an çok önemli. Köpek tamamiyle sakinleşip, rahat pozisyona geçtikten bir süre sonra ödül verilir.

Köpeğinizin Neden Hırladığını Anlamaya Çalışın

Köpekler neden hırlar yazısında belirtildiği üzere hırlamanın pek çok nedeni vardır. Köpeğinizin neden hırladığını anlamaya çalışın. Onun banyo havlusunu elinde tuttuğunuz için, elektrik süpürgesi çalıştığı için, yiyeceğini almaya çalıştığınız için,yoldan motorsiklet geçtiği için, tanımadığı bir köpek tarafından tehdit edildiği için, patisini tutarken, daha önce farketmediğiniz bir yaraya dokunup ona acı verdiğiniz için gibi pek çok nedeni olabilir. Köpeğinizin hırlama nedenini bulmak, hırlamadan bir sonraki adım olan saldırı aşamasını engellemenizi sağlayacaktır.

Köpeğin Tehdit Algısının Değiştirilmesi

Pozitif eğitimle köpeğin olay karşısındaki tehdit algısı değiştirilir. Korktuğu için ya da alananın korumak için yabancılara ya da diğer köpeklere hırlayan köpeğinize aslında yabancıların ya da diğer köpeklerin tehdit değil gerçekte ödül, eğlence, ilgi gibi olumlu duygular ifade etmesi sağlanır. Yiyeceğini / topunu vermemek için hırlayan bir köpeğe, gerçekte bir şeyi bırakması istendiği bırakmasının, verdiği şeyden daha iyi bir şey elde etmesine ya da o an için bırakmasının, yiyeceğini ya da topunu kaybetmesi anlamına gelmediği öğretilir. Gürültü fobisi, araba fobisi gibi fobileri nedeniyle hırlayan köpeğin yine eğitim ve terapilerle bu fobilerini aşması sağlanır.

Köpeğinizin Beden Dilini ve Sesli Mesajlarını Öğrenin

Köpeğinizin beden dilini öğrenmek gelecekte köpeğinizin hırlama noktasına gelecek strese girmeden olaya müdahele etmenizi sağlar. Unutmayın köpeğinizin hırlama noktasına gelmesinin en önemli nedenlerinden biri sizin köpeğinizin bu durumdan hoşlanmıyorum, stres altındayım mesajlarını anlamamış ya da göz ardı etmiş olmanızdır.

Köpekler korku, stres, endişe, stres, acı, ağrı hallerini beden dilleriyle ve sesler yoluyla anlatırlar. Köpeğin bu duygularını anlayarak onu içinde bulunduğu duygu durumundan çıkartmak sizin sorumluluğunuzdur. Bir grup koşuşturan çocuk ya da köpek tarafından etrafı sarıldığı için strese giren köpeğinizi ortamdan uzaklaştırmak, ona bu tür durumlarda stresle baş etme yollarını öğretmek köpek sahibinin görevidir.

Bunları Asla Yapmayın

Köpeğiniz hırlıyorsa ona “hayır” komutu vermeyin, bağırmayın, cezalandırmayın

Pek çok kişi köpekleri bir şeye havladığında veya hırladığında, panikle hemen “hayır” komutunu verir, köpeği tasmasından zorla çekerek durdurmaya çalışırlar. Köpek hırladığında hayır komutunu vermek, köpeğe bağırmak, ona ceza vermek yapılacak en büyük hatadır. Bu köpeğinizin en önemli iletişim yolunu kesmeniz demektir.

Köpeğin iletişim yollarının kesilmesi, köpeğin uyarmadan saldırmasına neden olur. Ortada hiç bir şey yokken bir anda beni ısırdı, diğer köpeğe saldırdı şeklinde gelen şikayetlerin nedeni, köpeğine hırlamayı, havlamayı yasaklayan kişidir.

Köpeğe hayir diyerek, cezalandırarak, hırlamamayı öğretmek, köpeğin tehdit algısını değiştirmez. Aksine iletişim yolları kesildiği için ısırma ve saldırma olaylarını artırır.

Hırlayarak, havlayarak iletişim kurması yasaklanan köpek strese girer. Stresle birlikte saldırma ve ısırma olayları artar.

Köpeğinizi Tehdit Olarak Gördüğü Durumla Yüzleşmeye Zorlamayın

Köpeğinizi hoşlanmadığı, strese girdiği, korktuğu, tehdit olarak gördüğü durumlarla yüzleşmeye zorlamak, onun tehdit algısını yok etmediği gibi aksine güçlendirir.

Asansörde kapalı kalmaktan korkan çocuğunuzun/ arkadaşınızın fobisini onu asansöre kilitleyerek çözmeye çalışsanı, sonuç ne olur ? Sanırım o kişi bir daha asla asansöre binmez ve size olan güvenini yitirir. Köpekler için de aynı şey geçerli. Adım adım ona stresle/ fobileriyle başetmeyi öğretmek yerine, onu korkularıyla zorla yüzleştirmeye çalışmak, sorunu daha derinleştirir ve size olan güvenini zedeler.

Köpeğiniz Mutluluk ve Heyecan Gösterisi Olarak Hırlıyorsa

Heyecan ve mutluluk halinde hırlama tavrı son derece normaldir. Köpek hırlarken beden dili köpeğin sakin, güvenli, mutlu ve rahat duruşunu sergiler. Bırakın köpeğiniz eğlensin , mutluluğunu hırlayarak, homurdanarak ifade etsin.

Eğer köpeğinizin hırlamasının anlamından emin değilseniz, oyunun heyecanından, sevilmenin mutluğundan mı yoksa, köpeğiniz stres altında olduğu için mi hırladığını bilmiyorsanız, oyuna ya da sevmeye bir süre ara verin. Köpeğiniz sakinleştikten sonra tekrar oyuna ya da sevmeye geri dönebilirsiniz.

5 yorum


  1. Merhabalar,öncelikle kısa bir giriş yapmak istiyorum,bir terrier sahiplendim 4 ay önce ileri düzeyde psikolojik problemlerimiz var.En önemlisi kendi kuyruğunu kovalıyor,kanatana kadar bu devam ediyor,desteğe ihtiyacımız var

  2. Benim bahçem ve içinde tek odalı olan bir evim var. Buraya genelde hafta sonları gelirim sadece yazları her gün gitmeye çalışıyorum. Malum bu aylarda hava soğuk. Etrafta sokak köpekleri var ve hayvanlar aç kalmasınlar diye ekmek ve hazır köpek mamalarından alıp sokağa bırakıyorum. Şuanda beş tane köpek var ve ikisi dişi üçü erkek. Hayvanlar bizi görünce tanıyıp hemen geliyorlar zaten grup halindeler. Ancak erkeğin biri devamlı yanımıza gelince hırlamaya başlıyor diğer köpeklere yemek yedirmiyor ve severken de hırlıyor diş göstermiyor sokak köpeği olduğu içinde korkuyoruz neden hırladığını bilmediğimiz için…Belki grubun lideri bilemiyoruz. Ancak diğerlerinde böyle bişey yok. Nedeni ne olabilir yazıyı okudum ama bide sizden cevap bekliyorum mail adresime yazarsanız haberdar olurum. teşekkürler.

  3. Yanlış bilgi yığını, lütfen gerçekten içten rica ediyorum; uzmanı olmadığımız konularda uzman ağzıyla yazı yazıp insanları yanlış yönlendirmeyelim. Canım ülkemde herkes işini yapsa sorun kalmayacak.

    1. Author

      Yanildiginiz konu su : sertifikali hayvan davranislari danismani ve force free hayvan egitmeniyim. Dolayisiyla bu blogda ben kendi isimi yapiyorum. Yanlis bilgi yigini ifadesiyle hangi bilgiyi kastettiginizi bilmiyorum ancak ic rahatligiyla yazilarimin neredeyse tamaminin bilimsel verilere, arastirmalara, sayginligi olan bilgi kaynaklarina dayandigini soyleyebilirim.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.