Kedilerin Tüy Bakımı

Kedinizin sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmesinde tüy bakımı büyük önem taşır. İşte size kediniz düzenli olarak taramanız için 5 neden.

1-Mis Gibi Temiz Olur

Kedinizin tüylerini düzenli olarak taramak, fırçalamak tozu,kiri, ölü tüyleri ve deriyi temizler. Tüylerdeki aşırı yağlanmayı ve kepeklenmeyi azaltır. Sağlıklı ve temiz tüyler, dış parazitlerden korunmasına yardım eder.

2-Süpürgeyle Uğraşmanıza Gerek Kalmaz

Ölü tüylerin düzenli olarak tarak ve fırçayla toplanması, kedinizin daha az tüy dökmesini sağlar. Elinizde süpürge, temizlik için harcadığınız vakti, kedinizle keyif yaparak geçirebilirsiniz.

3-Tüy Yumaklarına Son Verir

Tüy yumakları kedilerde miğde ve bağırsak sorunlarına neden olabilir. Sağlıklı beslenme ve düzenli tüy bakımı, tüy dökülmesini azaltır. Kediniz kendini temizlerken eskisi kadar çok tüy yutmayacağından, tüy yumağı kusması azalır ve hatta son bulur.

4-Kan Dolaşımını Hızlandırır

Düzenli olarak taramak ve fırçalamak, kedinizin kan dolaşımını hızlandırır. Cildi daha sağlıklı olur.

5-Kedinizle Aranızda Bağ Oluşturur

Kedinizi tüy bakımı konusunda eğitirseniz, fırçalama seansları hem sizin hemde onun için keyifli bir hale gelir. Kedinizle aranızdaki bağı kuvvetlendirir.

Kedilerde Tüy Bakımı Nasıl Yapılmalı?

Eğitimle Kedinize Tüy Bakımını Sevdirin

Kedinizi tüy bakımı konusunda nasıl eğiteceğinizi bilmiyorsanız, merak etmeyin Finn Peek-A-Boo ile birlikte sizin için özel eğitim videosu hazırlandık. Zorlamanın ve gücün kullanılmadığı, pozitif yöntemlerle kedinizi eğitmek artık çok kolay.

Kedinizin göbek, kuyruk ve çevre bölgesini taramaya ancak o tüy bakımına tam olarak alıştıktan sonra başlayın.

Kedinizin Tüylerini ve Cildini Kontrol Edin

Kedinizi taramaya başlamadan önce tüylerini ve cildini kontrol edin. Eğer kedinizin tüyleri sağlıklıysa parlak olacaktır. Tüylerin çıkış yönünün tersine doğru elinizi gezdirdiğinizde, tüyler kendiliğinden doğal formuna dönecektir. Kedinizde pire, kene, tüylerinde kelleşen bölge, cildinde yara ya da şişkinlik olmamalı.

Tüy Tarama Sıklığı ve Tarama Metodu

Kısa tüylü kediler en az haftada bir-iki defa , uzun tüylü kediler haftada üç-dört defa taranmalıdır. Mevsim değişikliklerinde ve yaşı kedilerde tarama sayısı artırılmalıdır.

Kısa iğneli fırça ve lastik fırça kısa tüylü kediler için idealdir.  Uzun tüylü kedilerde uzun iğneli fırça, tarak ve özel tüy dökme ve kıtık temizleme tarakları kullanılmalıdır.

Kısa tüylü kedilerde, tüyler çıkış yönüne doğru taranmalıdır. Ters yönde taramak, kediler için rahatsız edicidir. Ancak uzun tüylü kedilerde özellikle boyun bölgesi her iki yönde taranmalıdır.

Kedinizi tararken her seferinde bir bölgeye odaklanarak, o bölgeyi iyice tarayın.

Uzun tüylü kedilerde oluşan tüy yumaklarını, kıtıkları makasla kesin yada tüy yumaklarını açmak için özel taraklara tarayın. Kedilerin tıraş edilmesi sağlık ve davranış bozukluklularına yol açar. Düzenli bakım yaparak kedinizi tıraş etmekten kaçının. Tüyler çok kirli ve dolaşmış ise tüyleri kısaltarak kedinizin temizliğini sağlayın.

 

3 yorum

  1. peki köpeklerde nasıl yapmalı köpeğim hala izin vermiyor

    iOS için Outlook uygulamasını edinin
    ________________________________

    1. Author

      Merhaba,
      Burada kullandığımız klasik şartlı koşullandırma ve karşı koşullandırma. Köpek eğitiminde yine aynı metod geçerli. Öncelikle tarama sırasında kulanacağınız aletleri tanıtın sevdirin. Fırçayı her gösterirken, fırçayla yavaşça dokunurken ödüllendirin. Fırçayı gördüğünde ödül beklentisine girdiğinde önce fırçayla dokunun sonra ödül verin. Ardından fırçayı, hafifçe tüylerinde gezdirirken aynı anda ödül verin. Zamanlama burada çok önemli. Fırça tüylerine dokunduğu sürece ödül alır, fırçayı çektiğiniz anda ödülde sona ermeli. Sonraki aşamada fırçayla sadece bir kaç saniye tarayın ve sonra onu sakin bir şeklde durduğu çin ödüllendirin. Köpeğiniz tepki veriyorsa , çok hızlı ilerliyorsunuz demektir. Süreyi ve fırçanın baskısını azaltın.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.