Pet sahiplerinin ortak özelliği, kedilerin, köpeklerin yer aldığı filmleri hiç kaçırmamaktır. Köpek sahibi olup Haçikoyu ya da kedi sahibi olup Grumphy Cat’i seyretmeyen, bilmeyen pek yoktur.
Hayvanların kullanıldığı filmlerde, pek çok hayvanın kötü muamele nedeniyle hayatını kaybettiğini biliyoruz. Holywood’un dahil olduğu hayvanlara zulüm skandallarının önlenmesi için, Amerikan filmlerinde, American Humane Association (AHA) çekim sürecinde monitor olarak yer almakta.
Holywood Reporter’ın haberine göre AHA çalışanlarından Gina Johnson iş arkadaşlarına attığı e-mail skandalı ortaya çıkardı. Johnson “Life of Pi – Pi’nin Yaşamı filminin çekimlerinde yaşananları en nazik tercümeyle şöyle ifade ediyor: Geçen hafta neredeyse kralı su tankında öldürüyorduk. (Orjinal ifade: “Last week we almost F—ing killed king in the water tank” )
Life of Pi ( Pi’nin Yaşamı ) filmi ve AHA’nın skandallara konu olması, ne AHA’nın filme “ no animals were harmed” “bu filmde hiç bir hayvan zarar görmemiştir” kredisini vermesine, ne de filmin Oscar almasına engel oldu. .
The Hobbit: An Unexpected Journey ( Hobbit: Beklenmedik Yolculuk ) filminde toplam 27 hayvan öldü. Arasında koyun ve keçilerinde olduğu hayvanların susuzluk ve yorgunluktan öldüğü iddialar arasındaydı. Film çekimleri Amerika’da yapılmadığı için resmi olarak monitör olmayan AHA Holywood’a desteğini bu olayda da esirgemedi ve ““Tüm önemli hayvan aksiyonları monitör edilmiştir. Hiç bir hayvan bu askiyonlar sırasında zarar görmemiştir” açıklamasını yaptı.
AHA ve film sektöründe zarar gören hayvanlara dair iddialar büyürken ortaya çıkan gerçek ise bir başka skandalın habercisiydi.
AHA film amacıyla kullanılan tüm hayvanları değil, sadece filmde yer alan hayvanların zarar görüp, görmediğine bakıyor. Filmde yer alan hayvanlarsa ancak çekim sırasında ölür veya yaralanırsa, hayvana zarar verilmiştir olarak kabul ediliyor.
Hayvanlarla ilgili yapılan filmlerin, hayvan haklarına, kampanyalarına adanması, AHA başta olmak üzere hayvanlarla ilgili çalışmalar yapan derneklerin ve kampanyaların maddi olarak desteklediği iddiası Holywood’un yüce gönüllüğünden şüphe etmemize neden oluyor. Destekler zarar verilen hayvanlara karşılık AHA ve hayvan hakları savunucularına sus payı rüşveti mi sorusunu akla getiriyor.
Bugüne kadar hayvanlarla ilgili ya da hayvanların kullanıldığı filmleri izlerken, bu filmde hiç bir hayvan zarar görmemiştir ibaresini yeterli sayardım. Sanırım bundan sonra, bu filmde hiç bir hayvan zarar görmemiştir yazısı olsa bile, yine de önce internette araştırma yapıp ardından filmi izlemeye ya da izlemeye karar vereceğim.
Bu arada güne her kedi köpek sahibinin izlemesi gereken filmlerin listesini hazırlama amacıyla başlamıştım ancak onun yerine size hayvan hakları için izlenmemesi gereken filmler listesini vereceğim.
Hayvanları Seviyorsanız Bu Filmleri İzlemeyin
Life of Pi – Pi’nin Yaşamı – 2012
Film ekibinin sorumsuzluğu nedeniyle, Kral Kaplanın su tankında az kalsın ölümüne neden olmaları ve sırf insanların eğlencesi için hayvana travma yaşatılması nedeniyle, izlenmeyecekler listesinde.
The Hobbit: An Unexpected Journey – Hobbit: Beklenmedik Yolculuk , 2012

İddialara göre çekimler süresinde toplam 27 hayvan, film ekibinin sorumsuzluğu, susuzluk, yorgunluk, hayvanlar için güvenli alan yaratılmaması nedeniyle öldü.
Whistle-blower ( bilgi fısıldayan kişi), Shangai isimli atın ön ayaklarının , hareket edememesi için bağlandığını ve 3 saat boyunca öyle bekletildiğini belirtti. Atın binicisine göre çok enerjik olduğu için bunun yapıldığını belirten whistle- blower ayrıca atın ayaklarında oluşan ip yanıklarının, çekim sırasında görülmemesi için tüy ve makyajla kapatıldığı iddiasında bulundu. Atın ayaklarının bağlanması normalde AHA prosedörüne tamamiyle aykırı.
Agresif atların uyarılara rağmen aynı mekana koyulmaları, beslenme rutinine dikkat etmeden aşırı beslenen atın yaşadığı sağlık sorunları, bir başka atın uygun olmayan engelden atlayışı nedeniyle öldüğünü belirtilmekte.
Whistle blower tarafından anlatılanlar adeta korku filmi niteliğinde, susuzluk ve yorgunluktan ölen koyun ve keçiler, güvenli alana koyulmadığı için köpeklerin saldırısına uğrayan tavuklar ve daha neler.
PETA Yeni Zelanda yetkililerinden, çekimler sırasında hayvanlara kötü muamele iddialarının araştırılması talebinde bulundu. Film teknolojisinin geldiği noktada pek çok şey dijital ortamda yapılırken, hayvanların gereksiz yere film çekimlerinde, özellikle tehlikeli sahnelerde kullanılıyor olması kabul edilir değil.
Hobbit hayvan haklarında sınıfta kalan filmlerden.
Zookeper – Hayvan Bakıcısı – 2011

Umarız Zoorkeper’ı hazırlayanlar yeterince gülmüşlerdir. Komedi filmi Zoorkeper’ın yıldızı zürafa Tweet artık aramızda yok. 18 yaşındaki zürafe kafesini kaplayan, mavi branda parçalarını yediği için öldü.
Tutulduğu ufacık kafeste yıkılıp kalan Tweet için film setinde ve filmin açılışında protestolar düzenlendi.
Yönetmen Frank Coraci , “ Entertainment Weekly” dergisiyle yaptığı röportajda “ Tweet tüm çekimler tamamlandıktan iki gün sonra öldü ve sevgi ve saygıyla davranıldı “ dedi. Anlaşılan çekimler sırasında değil, sonrasında ölmesi prodüksüyon ekibini sorumluluktan kurtarıyor.
The Grey – Gri Kurt– 2011
Filmde çizilen rahatsız edici kurt portresi nedeniyle başta PETA olmak üzere hayvan hakları savunucularının tepkisini çeken filmlerden.
Prodüksüyon ekibinin çekimler öncesinde avcıdan 4 ölü kurt aldıkları ve bunlardan ikisinin sahne donanımı için alındığı, ikisinin ise sahne ekibi tarafından yendiği ortaya çıktı. Filmin aktörü Liam Neesson, verdiği röportajda pişirip yedikleri kurtun tadını gayet rahat tarif etmekten geri durmadı.
Snow Buddies – Kar Patileri 2008
Filmin hikayesi Golden Retriever yavruların kızak köpeği oluşuna dair. Yavru köpeklerin hızla büyümesi nedeniyle Disney, aza kaçmamış ve bolca yavru köpek getirmiş sete.
Yavru köpeklerin annelerinden ayrılıp, sete getirilebilmesi için en az 8 haftalık olma zorunululuğu göz ardı edilmiş. Sete getirilen kimi yavrular daha 6 haftalık olduklarından ve annelerinden çok erken ayrıldıklarından ciddi sağlık problemleri yaşamışlar. Onlarca veteriner tedavisinden sonra yavruların bir kısmı iyileşirken, 5 tane yavru köpek Disney’in sorumsuzluğu nedeniyle yaşamını kaybetmiş.
Snow buddies, yavru köpeklerin ölümüne neden oldukları gerekçesiyle, izlenmeyecekler listesinde yer alıyor.
Speed Racer – Hızlı Yarışçı – 2008
AHA’nın son yıllarda ender olarak verdiği hayvanlara zulüm nedeniyle kabul edilemez damgası vurduğu filmlerden biri. AHA’nın kararına neden olay, Chim Chim karakterini oynayan şempanzenin dövüldüğü iddiası. Anlatılanlara göre şempanze aktörü ısırdığı için dövüldü.
Yine çekim öncesi çalışmalarda şempanzenin, eğitmen tarafından fiziksel olarak cezalandırılması AHA monitorüne yansıdı. Bu da Speed Racer’ın hayvan hakları savunucusunun izlemeyeceği filmler listesinde ilk sıralarda yer almasına neden oldu.
Eight Below – Kutup Macerası – 2006

Sözde sizi iyi hisseterecek filmlerden ancak insanların eğlencesi ve eğitimsiz eğitimciler nedeniyle hayvanların zarar gördüğü filmlerden biri. İddialara göre eğitimci istediği pozu vermeyen hayvanın diyaframını tekmeledi, yumruk attı. Eğitimcinin hayvana yönelik fiziksel tacizinin kayıt edildiğinin belirtilmesine karşılık, AHA “ bu filmde hayvanlar zarar görmemiştir” kredisinin kaldırılmamakta kararlı..
AHA basın açıklamasında eğitmeni “ son derece kritik bir duruma cevap vermiş olabilir” şeklinde savunmaktan geri durmuyor.
Sizi bilmem ama Eight Below çoktan benim kara listeme girdi .
Flicka – Rüzgar Gibi 2006

Film çekimleri sırasında yaralanan iki at, insanoğlunun eğlencesi için yaşamını kaybetti.
Manderlay, 2005
Yönetmen Lars Von Trier, ölü sahte eşek kullanmak yerine, kesimi planlanan bir eşeği bu film için satın aldı ve enjeksiyonla ötenazi yaptırarak öldürttü. Ölü eşek sahnesini filmden çıkaran Trier’in savunması ise eğer satın almasaydı, eşeğin kaderinin daha kötü olacağıydı.Tabii ki eşeği sadece satın alıp, öldürmemeyi ve son günlerini huzurla yaşamasını sağlamayı düşünmek son derece zor.
‘Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pear- Karayip Korsanları: Siyah İnci’nin Laneti – 2003
Aksiyon ve patlama sahnelerine dayalı filmin çekimlerimde, deniz canlılarının pyroteknik patlayıcıların kullanılmasından dolayı öldüğü belirtildi.
AHA, film için kabul edilebilir derecelendirmesi verdi ve deniz canlılarının ölümünden bahsetmedi.
The Adventures of Milo and Otis – Milo ve Otis’in Maceraları , 1986
1986 Japon yapımı film hayvan hakları savunucusu derneklerin kara listesinde ilk sıralarda yer almakta. Film çekimleri onlarca kedinin ölmesine neden oldu. Milo ve Otis’in macerelarında hayvanlara yapılan zulme dair iddialardan biri yapımcının, kediye sakar yürüyor görüntüsü vermek için kedinin patisini kırdığı yönündeydi. AHA’nın nispeten iyi çalıştığı yıllar olacak ki, film hayvanlara zulüm yapıldığı gerekçesiyle kabul edilemez olarak damgalandı.
Heaven’s Gate – Cennetin Kapısı – 1980
Hayvanlara zulmün fütursuzca yapıldığı filmlerden biri Heaven’s Gate. Yaptıkları zulümde hiç bir mahsur görmeyen, ancak öte yandan hayvan hakları dernekleri tarafından engellenmek istemeyen filmin yapımcıları AHA dahil tüm hayvan gruplarını setten yasaklayarak çözümü buldular.
Filmde hayvanlara yapılan akıl almaz işkenceler, uzun zaman hafızalara kazındı. Yapılan zulme dair anlatılanlardan , iddialardan örnekler şöyle. İnekler aktörlerin sahte kan ihtiyacını karşılamak için kesildi. 4 at çatışma sahnelerinde öldürüldü, sahnede kullanım amacıyla ineklerin iç organları deşildi. At sahiplerinden birinin hayvanına kötü muamele yapıldığı gerekçesiyle açılan dava, prodüksiyon şirketinin ödeme yapmasıyla kapatıldı. Sette yaşananların duyulmasının ardından, film ve televizyon sektöründeki mesleki örgütlenmeler, hayvanların kullanıldığı film çekimlerinde monitor bulundurulmasına karar verdi.
Apocalypse Now – Kıyamet – 1979
Nihayet yine AHA nın çalıştığı yıllardan ve hayvanlara kötü muamele nedeniyle kabul edilemez notunu verdiği filmlerden. Filmde manda (water buffalo) kurban ediliyor. Film ekibi bu hayvan zulmunü, manda zaten yerel Ifugao kabilesi tarafından kurban edilecekti bahanesiyle savundu.
The Charge Of The Light Brigade- Hafif Süvari Alayının Hücumu ,1936
1936 yapımı filmde savaş sahnelerinde onlarca at sakatlanmış ve 20’den fazla at ötenazi yapılarak öldürülmüştür. Bir dublöründe hayatını kaybettiği filmin ardından, kongre toplanarak hayvanların filmlerde kullanımı dahil olmak üzere hayvan hakları konusunda yeni kanunlar çıkarılmıştır.
Ben-Hur – 1925
Film çekimlerinde hayvana kötü muameleye yeni standart getiren ve hayvanlara akıl almaz zulümlerin yapıldığı filmlerden biri Ben-Hur.
100’den fazla at dur durak bilmeyen yarış sahneleri ve sıcak Kaliforniya güneşinde saatlerce çalıştırılmaları nedeniyle hayatını kaybetti. Söylenenlere göre yaralı hayvanlara merhametin bile gösterilmediği bir film. Messala karakterini canlandıran Francis X. Bushman çekimlerdeki zulmü şöyle anlatıyor. “ Eğer tökezlediyse, hemen vurdular”
Kaynaklar
http://www.hollywoodreporter.com/feature/index.html , http://listverse.com/2013/12/06/10-movies-with-tragic-consequences-for-their-animal-stars/ , http://www.peta.org/features/hobbit-unexpected-cruelty/ , https://www.thedodo.com/community/benkerns/fellows-pitch-animals-were-def-701480646.html
2 yorum
Yorum yazabilmek için oturum açmanız gerekir.